Van 27 februari tot en met 14 maart kwamen afgevaardigden uit alle landen van de Provincie Europa van de zusters Oblaten bij elkaar voor het 6-jaarlijks Kapittel. Dit is een meerdaagse vergadering van religieuzen. Er wordt gestemd over het toekomstig  beleid van de congregatie. Uit elk land worden afgevaardigden gekozen om deel te nemen aan dit kapittel. Er waren in totaal 22 zusters afkomstig uit Frankrijk, Engeland, België, Italië, Roemenië, Bulgarije, Israël, Vietnam en Nederland.                            Het Kapittel wordt georganiseerd door de Provinciale Raad. Dit is het dagelijks bestuur van de Provincie Europa, en bestaat uit 6 zusters, die daarvoor gekozen zijn.

Gedurende deze 15 dagen werd er veel in kleine groepen gewerkt aan verschillende thema’s. Het resultaat hiervan werd later teruggekoppeld in de grote vergadering.

De zusters verbleven in Brussel, in het Congrescentrum Onze Lieve Vrouw van Vogelzang, waar eveneens nog een aantal Franciscaanse Paters wonen.

Op 6 maart was er tijdens dit Kapittel tijd voor een uitstapje en brachten de zusters een bezoek aan ons klooster in Hulsberg. Het werd een hartelijk weerzien voor onze zusters met deze buitenlandse en merendeels jonge zusters. Rond 12 uur kwamen ze aan met de bus. En nadat ze allen hartelijk welkom werden geheten, gingen we samen aan tafel om te genieten van een heerlijke maaltijd.

Omdat het klooster Regina Pacis over enkele dagen 100 jaar zal bestaan, werd hier op feestelijke wijze aandacht aan besteed door de zusters van het Kapittel. Zo brachten ze een taart mee met “100” erop. Ook werd er door de Congolese en Vietnamese zusters liederen gezongen in hun moedertaal. Dat was heel mooi en ontroerend!

Na de lunch werd er een rondgang door het klooster gemaakt. Er waren immers veel jonge, buitenlandse zusters op het Kapittel die ons klooster nog nooit hadden gezien, daarom waren zij benieuwd om het te zien en zodoende na afloop  erg enthousiast.

Gezamenlijk werden rond 16u de vespers gebeden en mooie heldere stemmen klonken in de kapel tijdens de samenzang. Ter afsluiting werd hierna nog koffie gedronken met een stuk Limburgse vlaai. Helaas was het toen weer tijd om te vertrekken. We kunnen terugzien op een waardevolle ontmoeting met onze medezusters, waardoor die onze band met onze Congregatie weer versterkt is en bovendien nieuwe inspiratie geeft.

Bezoek vanuit het Kapittel

Geef een reactie