Onlangs kregen wij vanuit Nijverdal bericht dat het dekenproject, dat opgericht is door zr. Petronella, op 8 november 2018 al dertig jaar bestaat.

Wat ooit opgestart is door zr. Petronella als het “Dekenproject” om te voorzien in dekens op de Filipijnen en in diverse Oostbloklanden,is heden ten dage nog steeds een bloeiend en boeiend project.

Er werken nu ongeveer 80 vrijwilligers mee aan dit project, verdeeld over 8 groepen, vier dagen per week. Elke vrijwilligster heeft haar eigen doos, waarin ze haar materiaal bewaart en de deken waar ze mee bezig is. Daarom staat er ook een indrukwekkende hoeveelheid dozen. 60 vrijwilligers werken in het lokaal van het Dekenproject, de rest thuis in verband met hun hoge leeftijd.

Veel van deze thuiswerkers haken of breiden, o.a. dekens, sjaals, mutsen en omslagdoeken in allerlei kleuren. Voor alles is men afhankelijk van giften, want omdat ze geen stichting of zoiets zijn, komen ze niet in aanmerking voor subsidie. De gemeente helpt gelukkig wel en er zijn ook veel bedrijven, middenstanders en particulieren die de vrijwilligers van de nodige zaken voorzien. De vulling krijgen ze bijvoorbeeld van een matrassenfabrikant en veel particulieren leveren resten breigaren in.

Het gaat niet alleen om dekens naaien, het sociale aspect is minstens zo belangrijk. De vrijwilligers eten soms bij elkaar en delen lief en leed, zelfs  vluchtelingen komen er, in eerste instantie om Nederlands te leren, en ook zij worden opgenomen in de groep.

Om het dertigjarig bestaan te vieren zijn de vrijwilligers van het dekenproject bij de Rijssense Oost Europa Commissie in Rijssen op bezoek geweest. Ze kregen hier uitleg en er werd verteld waar de dekens die in Nijverdal gemaakt worden, naar toe gaan.

Hieronder enkele foto’s van dat bezoek.

 

Dekenproject Nijverdal bestaat 30 jaar